Energie besparen door energiemonitoring

Energie besparen door middel van energiemonitoring is een makkelijke manier om je energieverbruik te verminderen en daarmee ook je energierekening. Maar wat is een energiemonitor precies en hoe kan het u helpen energie te besparen?

Wat is een energiemonitor? 

Een energiemonitor is een systeem dat helpt bij het bijhouden van het energieverbruik. Energiemonitoringssystemen kunnen u helpen bij het bewaken en verminderen van het energieverbruik in huis, uw bedrijfspand, bedrijventerrein, park of waar dan ook waardoor je dus energie kunt besparen. Ze bieden informatie over de exacte aflezing van het verbruik per apparaat, wat betekent dat je een volledig overzicht krijgt van hoeveel energie je verbruikt en welke apparaten daar het meest aan bijdragen. Energiemonitors geven ook informatie over welk moment van de dag of nacht juist veel stroom wordt verbruikt, waardoor een nog efficiƫntere manier gezocht kan worden om energie te besparen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een energiemonitor? 

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van een energiemonitor. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste voordelen:

  • Inzicht in je energieverbruik: door het bijhouden van je energieverbruik met een energiemonitor, krijg je inzicht in welke apparaten het meeste energie verbruiken en op welke momenten van de dag je het meeste energie verbruikt. Hierdoor kun je gerichter maatregelen nemen om je energieverbruik te verminderen.
  • Bezuiniging op energiekosten: Een energiemonitor helpt je door je inzicht te geven in je energieverbruik en je te wijzen op mogelijkheden om je energieverbruik te verminderen. Hierdoor kan energie bespaard worden. Minder energieverbruik betekent ook minder energiekosten waardoor je dus flink kunt besparen op je energierekening.
  • Duurzamere levensstijl: door energie te besparen, draag je bij aan een duurzamere levensstijl. Een energiemonitor helpt je hierbij door je bewust te maken van je energieverbruik en je te wijzen op mogelijkheden om je energieverbruik te verminderen.

Verder zijn er ook energiemonitoringssystemen die verbonden kunnen worden met bijvoorbeeld laadpalen en zonnepanelen, zodat ook het verbruik van deze duurzame energiebronnen berekend en bekeken kan worden maar ook de opbrengsten van uw zonnepanelen.

Hoe kun je energie besparen met een energiemonitor? 

Energiemonitoring kan een efficiƫnte manier zijn om energie te besparen door gebruik te maken van moderne technologie. Een energiemonitor meet de perioden waarop het energieverbruik het hoogst is, waardoor je kunt overwegen om verschillende apparaten uit te schakelen tijdens piekmomenten. Dit resulteert in kostenbesparing wanneer er minder stroom wordt verbruikt en maakt het mogelijk om meer doordachte beslissingen te nemen over hoe op afstand energie te beheren.

Hieronder volgen enkele tips:

  • Schakel apparaten uit als je ze niet gebruikt: Veel apparaten verbruiken energie als ze in stand-by-stand staan. Door deze apparaten uit te schakelen als je ze niet gebruikt, kun je flink besparen op je energieverbruik. Ook dit kunt u inzichtelijk krijgen middels energiemonitoringssystemen.
  • Als uw energiemonitoringssysteem de optie heeft om voorspellingen te maken, gebruik deze dan. Zo kan een energiemonitor een voorspelling maken van het verwachte energieverbruik van de apparaten die gekoppeld zijn waardoor het overzichtelijk is waar kansen liggen om energie te besparen.

Conclusie 

Kortom, energiemonitoring is een effectieve manier om inzage te krijgen in het energieverbruik en hierdoor de kosten te beperken. Door uw apparaten en stroomvoorzieningen te koppelen aan een energie monitoring systeem en het regelmatig monitoren van het energieverbruik, kunnen zowel bedrijven als consumenten optimaal gebruik maken van hun huidige energievoorzieningen.

  • Direct uit voorraad leveren
  • Scherp geprijsd
  • Flexibel en klantgericht