Omvormer uitgeschakeld door overbelasting

Wordt u omvormer ook uitgeschakeld door overbelasting van het elektriciteitsnet? lees hier meer over de situatie en de oplossing!

Overbelasting net zonnepanelen: Waarom uw omvormer uitvalt.

Het komt steeds vaker voor dat omvormers van de zonnepanelen worden uitgeschakeld bij overbelasting van het energienet. Dit gebeurt om te voorkomen dat er te veel stroom wordt geïnjecteerd in het net wanneer de vraag laag is. Dit komt vaak voor op zonnige dagen wanneer er veel opgewekt en teruggeleverd wordt. Om dit te voorkomen zijn netbeveiligingsfuncties ingebouwd in veel omvormers en in de elektriciteitsnetwerken zelf.

Netbeveiliging: Uw schild tegen overbelasting van het elektriciteitsnet.

De netbeveiliging zorgt ervoor dat wanneer het net overbelast raakt, de omvormers tijdelijk worden uitgeschakeld om te voorkomen dat er te veel elektriciteit wordt geïnjecteerd. Dit is belangrijk om de stabiliteit en betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet te behouden. Zodra de netbelasting weer binnen aanvaardbare grenzen valt, kunnen de omvormers weer worden ingeschakeld.

De limietwaarden waarbij de omvormer zich van het net moet afschakelen, zijn wettelijk bepaald. Een belangrijke limiet is de bovengrens van de netspanning, deze is 253 Volt. Als de door de omvormer gemeten netspanning boven deze waarde uitkomt, wordt de omvormer afgeschakeld van het net. Een omvormer die vermogen aan het net terug levert, drijft de netspanning altijd op, terwijl elektrische apparatuur in huis zoals een wasmachine de netspanning juist laat dalen. Het samenspel tussen de omvormer en de elektrische apparatuur zorgt voor een dynamische balans in het elektriciteitsnet, waarbij de netbeveiliging ervoor zorgt dat alles binnen de grenzen blijft functioneren.

Elektriciteit probleem: Zonnestroominstallatie niet optimaal door omvormer uitval.

Op een zonnige dag kan het voorkomen dat de omvormer veel vermogen wil terugleveren en dat er tegelijkertijd weinig stroom wordt verbruikt in het pand. De netspanning loopt op, de limietwaarde wordt bereikt en de omvormer wordt uitgeschakeld. De omvormer start daarna automatisch weer op als de netspanning weer binnen de grenswaarden ligt. Het gevolg hiervan is dat de zonnestroominstallatie niet optimaal produceert doordat de omvormer regelmatig wordt afgeschakeld. Dit betekent dat het niet mogelijk is om overtollige energie terug te leveren aan het net, maar ook dat het niet mogelijk is om zelf gebruik te maken van de opgewekte energie.

Slim energiebeheer: Voorkom omvormer uitschakeling en optimaliseer uw zonne-energie opwekking.

Om het tijdelijke verlies van energieproductie van zonnepanelen te minimaliseren en hiermee de opwek te optimaliseren, kan de SolarGatewaySE ingezet worden. De SolarGatewaySE is een Slim Energie Management Systeem die geheel merkonafhankelijk zonne-energie, laadpalen, warmtepompen, batterij opslagsystemen en andere energie opwekkers/verbruikers kan beheren en regelen. Om overbelasting te voorkomen kan de SolarGatewaySE omvormers dynamisch reduceren zodat er nooit meer opgewekt wordt dan op dat moment nodig is. 

Wilt u meer weten over de SolarGatewaySE?

Bekijk hieronder de video van Radar.

  • Direct uit voorraad leveren
  • Scherp geprijsd
  • Flexibel en klantgericht