Betalen bij negatieve energieprijzen

Moet u ook betalen als u teruglevert aan het net bij negatieve energieprijzen? Lees hier meer over de situatie en de oplossing!

Negatieve energieprijzen: Wat te doen als u moet betalen voor teruglevering

Het  gebeurt steeds vaker dat er betaald moet worden voor energie terwijl er sprake is van negatieve energieprijzen. Deze situatie doet zich voor wanneer de energiemarkt een overvloed aan elektriciteit ervaart. Vaak gebeurt dit als gevolg van de hoge productie van hernieuwbare energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie, op momenten dat de vraag naar elektriciteit laag is. In dergelijke situaties kan het aanbod van elektriciteit de vraag ruimschoots overschrijden, wat resulteert in een daling van de energieprijzen, soms zelfs tot onder nul. Dit betekent dat het leveren van energie aan het net geld kost in plaats van oplevert. Dit geldt alleen voor mensen met een dynamisch energiecontract, omdat hier geen vaste tarieven gelden.

Wat is een dynamisch energiecontract? Risico's en kansen bij elektriciteit problemen

Een dynamisch energiecontract is een type energiecontract waarbij de tarieven variabel zijn en kunnen fluctueren op basis van marktomstandigheden zoals vraag, aanbod, en andere factoren. Met een dynamisch energiecontract kan er geprofiteerd worden van deze schommelingen. Het is echter ook belangrijk op te merken dat dynamische energiecontracten risico's met zich mee kunnen brengen. Aangezien de tarieven variabel zijn, kunnen er ook onverwachte stijgingen van energiekosten plaatsvinden als de prijzen op de energiemarkt plotseling toenemen. Daarnaast kan het dus zelfs geld kosten om energie terug te leveren, vanwege de negatieve energieprijzen.

Slim sturen op energieprijzen

Met een dynamisch energiecontract is het dus verstandig om op slimme momenten energie terug te leveren aan het energienet. Om deze sturing volledig automatisch te laten verlopen, kan de SolarGateway worden ingezet. Met de SolarGateway is het mogelijk om te reageren op de EPEX-prijzen en zo bij negatieve energieprijzen eerst de opgewekte energie op een efficiƫnte manier te gebruiken. Als er meer energie wordt opgewekt dan verbruikt, worden de omvormers gereduceerd zodat er geen energie wordt teruggeleverd aan het net. Bij negatieve energieprijzen kan het zelfs interessant zijn om de omvormers volledig af te schakelen en juist energie vanuit het energienet af te nemen. Hierdoor kan er zelfs geld verdiend worden met een dynamisch energiecontract.

Wilt u meer weten over de SolarGateway?

  • Direct uit voorraad leveren
  • Scherp geprijsd
  • Flexibel en klantgericht
Schrijf u in voor de Dijkman nieuwsbrief Blijf op de hoogte van alles op het gebied van DC en duurzaamheid. Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.