Alles over Netcongestie

Netcongestie is een probleem dat zich voordoet wanneer de vraag naar elektriciteit groter is dan een elektriciteitsnet aankan. Dit betekent eigenlijk dat het elektriciteitsnet overbelast is. Netcongestie is een veelvoorkomend probleem dat zowel consumenten als bedrijven dagelijks tegenkomen. Maar? Hoe ontstaat netcongestie? Is netcongestie een probleem? Zijn er oplossingen om netcongestie te voorkomen? Lees verder om alles te weten te komen over netcongestie!

De oorzaken van netcongestie

Netcongestie is een probleem dat zich voordoet wanneer de vraag naar elektriciteit groter is dan een elektriciteitsnet aankan. Maar hoe ontstaat deze overbelasting? Het is goed om te vermelden dat er een zogenaamde transportcapaciteit is die aangeeft dat er een bepaalde hoeveelheid elektriciteit getransporteerd kan worden over het elektriciteitsnet. Als deze transportcapaciteit bereikt wordt en de vraag naar de transport van elektriciteit dus groter is dan de daadwerkelijke capaciteit spreken we van netcongestie. Er zijn een aantal oorzaken die ervoor hebben gezorgd dat er tegenwoordig steeds meer sprake is van netcongestie:

Allereerst zorgt de groei in het vermogen dat wordt opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen ervoor dat steeds meer stroom terug geleverd wordt aan het net. Daarnaast zijn er steeds meer bedrijven en huizen die zonnepanelen aanschaffen en energie terug leveren, waardoor in sommige regio’s het probleem ontstaat dat de capaciteit van het net bereikt wordt en er dus geen stroom terug geleverd kan worden aan het net. 

Een andere oorzaak van netcongestie is de stijgende vraag naar elektriciteit. Tegenwoordig zijn er steeds meer producten en systemen die gebruik maken van elektriciteit of zelfs niet meer zonder elektriciteit kunnen. Denk aan het gebruik van elektrische auto’s en fietsen, machines die elektrisch worden aangestuurd of datacentra. Deze energietransitie is nodig voor een duurzame toekomst maar brengt ook uitdagingen met zich mee.

Is netcongestie een probleem? 

Netcongestie kan zeker een probleem zijn, omdat het kan leiden tot vertragingen en een afname van de prestaties van het elektriciteitsnet. Wanneer er te veel verkeer op een bepaald deel van het elektriciteitsnet aanwezig is, kan het net overbelast raken.

Daarnaast kan netcongestie de energietransitie mogelijk verhinderen. Aangezien we steeds meer gebruik willen maken van duurzame energie is het belangrijk dat het net deze groeiende vraag ook aan kan. Als deze groei van duurzame energie echter gelimiteerd wordt door de beperkte capaciteit van het net, kan dit de energietransitie vertragen wat dus betekent dat zowel bestaande als nieuwe bedrijfspanden en woningen geen mogelijkheid hebben om energie terug te leveren aan het net.

Een ander mogelijk probleem ontstaat wanneer energie producties, zoals zonnepaneelparken, mogelijk belemmerd worden door netcongestie. Dit ontstaat wanneer er op een zonnige dag veel opgewekte energie terug geleverd wordt, terwijl het elektriciteitsnet dit niet aan kan. Dit betekent dat de netcapaciteit eerst verbeterd moet worden anders wordt er nieuwe duurzame groene energie misgelopen.

Zijn er oplossingen voor netcongestie?

Er zijn verschillende manieren om netcongestie in energienetwerken te voorkomen of te verminderen. Een van de oplossingen is uiteraard het verbeteren en uitbreiden van het elektriciteitsnet. Echter is dit makkelijker gezegd dan gedaan en zal het enige tijd kosten voordat het net de groei van het gebruik- en vraag naar duurzame energie kan bijbenen.

Een andere belangrijke methode is het gebruik van slimme technologieën, zoals slimme energie management systemen. Middels een energie management systeem kan energie beter verdeeld worden tussen energie verbruikers, denk aan: laadpalen en zonnepanelen, waardoor minder elektriciteit terug geleverd hoeft te worden aan het net. Meer weten? Bekijk dan onze blog over Energie Management Systemen.

  • Direct uit voorraad leveren
  • Scherp geprijsd
  • Flexibel en klantgericht
Schrijf u in voor de Dijkman nieuwsbrief Blijf op de hoogte van alles op het gebied van DC en duurzaamheid. Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.